Μια «Φυλλοσοφική» εμπειρία με…Χρυσό βραβείο!

Ένα διαχρονικό σημείο αναφοράς, το ιστορικό καφέ – ζαχαροπλαστείο στην πλατεία Λιονταριών, έχει πολλούς λόγους να γιορτάζει.

 

Τι μπορεί να ενώνει μια κοπέλα από την Ιταλία με έναν ηλικιωμένο Ηρακλειώτη;

Μια παρέα από τη Νορβηγία με μια παρέα από τον Πειραιά;

Μια παραδοσιακή μικρασιάτικη μπουγάτσα με τα  Estia Awards 2018;

Μια ιστορία σχεδόν ενός αιώνα με το σήμερα;

Υπάρχει σε όλα αυτά ένα κοινό σημείο αναφοράς και λέγεται «ΦΥΛΛΟΣΟΦΙΕΣ».

Μια «Φυλλοσοφική» εμπειρία με…Χρυσό βραβείο!Μια «Φυλλοσοφική» εμπειρία με…Χρυσό βραβείο!Μια «Φυλλοσοφική» εμπειρία με…Χρυσό βραβείο!

Ένα διαχρονικό σημείο αναφοράς, το ιστορικό καφέ – ζαχαροπλαστείο στην πλατεία Λιονταριών, έχει πολλούς λόγους να γιορτάζει. Έγινε «χρυσό», κλείνει τα 95 του χρόνια και εξακολουθεί να ευφραίνει τους επισκέπτες του με τον ζήλο της νιότης!

Το βράδυ της Τρίτης, 21 Νοεμβρίου, στη γιορτή της Ελληνικής εστίασης, τα Estia Awards 2018 οι «Φυλλοσοφίες» βραβεύτηκαν στην κατηγορία Patisserie με το χρυσό βραβείο «Total Experience»

Μια «Φυλλοσοφική» εμπειρία με…Χρυσό βραβείο!

Ο ιδιοκτήτης Γιάννης Σαλκιντζής με το βραβείο «Total Experience» που απέσπασαν οι «Φυλλοσοφίες»

Μια «Φυλλοσοφική» εμπειρία με…Χρυσό βραβείο!

Aπό αριστερά Μάνος Βοζικάκης co Foodthree, ο ιδιοκτήτης Ιωάννης Σαλκιντζής και η σύζυγος του Μαρία Μπουνταλάκη και Γιάννης Νικηταράς co owner Beyond Social media manager & cοmmunication

Η παράδοση που ξεκίνησε το 1922 – ερχόμενος από τη Σμύρνη στο Ηράκλειο – ο Απόστολος Σαλκιντζής με τα « Λεοντάρια», και  συνέχισαν οι γιοι του, Ανέστος και Κώστας, δεν χάθηκε, αλλά μετεξελίχθηκε σε «Φυλλοσοφίες» από τον εγγονό Γιάννη Σαλκιντζή «παντρεύοντας» την ιστορία με τις απαιτήσεις του σήμερα.

Και  μπορεί, κατά την αρχαία ελληνική ρήση, το μυστικό στο «φιλοσοφείν» να βρίσκεται στο «λακωνίζειν», στις «Φυλλοσοφίες»  ωστόσο το ταξίδι στις γεύσεις και τα αρώματα έχει πολλά να…πει!

Και οι πελάτες  το απολαμβάνουν, το επικροτούν και σε κάθε ευκαιρία επανέρχονται, είτε μένουν στο Ηράκλειο, είτε στην Κύπρο , είτε στον…Καναδά!

Όταν το σήμερα συναντά το χθες…

Με την ίδια παλιά, σοφή συνταγή του παππού Απόστολου, οι «Φυλλοσοφίες» προσφέρουν τις γλυκές και αλμυρές μπουγάτσες, αλλά και ένα σωρό ακόμα  καλούδια, αλμυρά και γλυκά, μικρασιάτικες συνταγές με προϊόντα της κρητικής γης.

Κανταΐφια και μπακλαβάδες, ρυζόγαλα και κρέμες για να συντροφεύουν τον περιποιημένο μερακλίδικο καφέ ή το σπιτικό αναψυκτικό.

Προσφέρουν όμως κι ένα διαφορετικό ταξίδι στο χρόνο, καθώς μετά την ανακαίνιση, ο χώρος αποτελεί κι ένα μικρό μουσείο, με εικόνες και αντικείμενα που η θέα τους δημιουργεί πληθώρα συναισθημάτων.

Άλλωστε με παρουσία στα Λιοντάρια από το 1922, δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί σύμβολο της αστικής ιστορίας του Ηρακλείου.

Μια «Φυλλοσοφική» εμπειρία με…Χρυσό βραβείο!

Μια «Φυλλοσοφική» εμπειρία με…Χρυσό βραβείο!

Ώρα για γιορτή

Οι «Φυλλοσοφίες» λοιπόν έχουν κάθε λόγο να γιορτάσουν. Και το έκαναν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Με μια ανοιχτή επετειακή εκδήλωση για τα 95 χρόνια γεύσεων και αρωμάτων από Σμύρνη,  για τα  95 χρόνια στιγμών στην Κρήτη.

Το βράδυ της Τετάρτης, 22 Νοεμβρίου, η εξαιρετική ερμηνεύτρια Μαρία Λούκα, ανέλαβε με την μελωδική φωνή της αυτό το «ταξίδι»… από την Σμύρνη στην Κρήτη. Μαζί της ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης στα πνευστά και ο Μιχάλης Κότης στο πολίτικο λαούτο.

Την εκδήλωση στήριξε με την παρουσία του, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ηρακλείου Κρήτης «ο Άγιος Πολύκαρπος», με παραδοσιακά γλυκά και όχι μόνο..