Μια βραβευμένη ιστορία 95 χρόνων με μεράκι, αγάπη και “Φυλλοσοφίες”

Είναι Κυριακή. Με φόντο τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, σταματάς για εφημερίδα και περπατάς με μόνη σκέψη τον τελικό προορισμό. Το δεύτερο τραπεζάκι στη σειρά σε περιμένει. 

Εκεί που κάθε Κυριακή, αλλά και πολλά ακόμα μεσημέρια μέσα στην εβδομάδα, ο αχνιστός ελληνικός καφές και η θέα των Λιονταριών, δένουν αισθαντικά με τα πιο ζεστά αρώματα από κρέμα σιμιγδαλιού ή ολόφρεσκη μυζήθρα, που έχουν μπλεχτεί ανάμεσα σε αέρινα φύλλα για να δώσουν την υπέροχη μπουγάτσα.

Ο Γιάννης Σαλκιτζής με το Χρυσό Βραβείο στον διαγωνισμό που ακούει στο όνομα “Estia Awards”.

Ο Γιάννης Σαλκιτζής με το Χρυσό Βραβείο στον διαγωνισμό που ακούει στο όνομα “Estia Awards”. Στην πρώτη μπουκιά αυτής της θεϊκής μικρασιάτικης πανδαισίας, νοσταλγίας και αγάπης, έχεις ήδη ξεχαστεί. Δεν χρειάζεσαι κάτι περισσότερο για να ορίσεις την στιγμιαία ευτυχία.

Γιατί η ευτυχία είναι… «Φυλλοσοφία». Κι έπειτα μαθαίνεις πως ο ορισμός της απόλαυσης, που στο Ηράκλειο ονομάζεται «Φυλλοσοφίες», γιορτάζει 95 χρόνια ζωής, παράδοσης και συνέχειας και πως μάλιστα βραβεύτηκε με χρυσό βραβείο σε έναν διαγωνισμό που ακούει στο όνομα “Estia Awards”.

Για την ακρίβεια η χρυσή βράβευση αφορά στη συνολική εμπειρία “Total Experience” στην κατηγορία «γλυκοπωλείου»  ή στα γαλλικά “Patisserie”.

«Μα αυτό το βραβείο, το παίρνει καθημερινά από εκατοντάδες Ηρακλειώτες κι επισκέπτες» σκέφτεσαι και συνεχίζεις να απολαμβάνεις αυτό το υπέροχο γλυκό από κρέμα σιμιγδάλι, χειροποίητο φύλλο, ζάχαρη και κανέλα.

Η ιστορία

Φυλλοσοφίες : Ένα μικρό «μουσείο αναμνήσεων και ιστορίας» φιλοξενείται στον χώρο του καταστήματος.

Φυλλοσοφίες : Ένα μικρό «μουσείο αναμνήσεων και ιστορίας» φιλοξενείται στον χώρο του καταστήματος.

Ένα μικρό «μουσείο αναμνήσεων και ιστορίας» φιλοξενείται στον χώρο του καταστήματος.

Με τον μικρασιατικό διωγμό το 1922, ο Αποστόλης Σαλκιντζής βρέθηκε έπειτα από πολλά μερόνυχτα αγωνίας στη λάντζα του ξεριζωμού, μπροστά από το φρούριο του Κούλε και δεν γνώριζε αν βρισκόταν ακόμα σε ελληνικό έδαφος ή η μοίρα τον έριξε στην Ιταλία.

Με όση δύναμη ψυχής του είχε απομείνει, άρχισε να ανεβαίνει μαζί με πολλούς ακόμα τον χωματένιο δρόμο, για να φθάσει στα «Λεοντάρια». Η ομορφιά του τοπίου διαδέχτηκε την ανάγκη του για βιοπορισμό, οπότε εκεί γεννήθηκε η πρώτη «Μπουγάτσα του Αποστόλη» και το πρώτο γλυκοπωλείο «Λεοντάρια» με μπουγάτσα από πεταχτό, χειροποίητο φύλλο.

Η παράδοση άρχισε να γίνεται ιστορία μέσα από τις επόμενες γενιές, με τους γιους του Κώστα και Ανέστο να ακολουθούν την ίδια γλυκιά πορεία μέσα στον χρόνο. Η τρίτη γενιά, ο εγγονός Γιάννης, παίρνοντας ως προίκα την ιστορία, αποφάσισε να τη μεγαλώσει, κι έφτιαξε τις «Φυλλοσοφίες».

Με την ίδια συνταγή του παππού, στις «Φυλλοσοφίες» φτιάχνονται γλυκές και αλμυρές μπουγάτσες, αλλά και πολλές ακόμα αγαπημένες γεύσεις, αλμυρές και γλυκές με βάση τις συνταγές της Μικρασίας και υλικά της κρητικής γης.

Όταν ο μερακλήδικος καφές δεν συνοδεύεται από μπουγάτσα, έχει στο πλάι του κανταΐφια, μπακλαβάδες, ρυζόγαλα, κρέμες και λουκουμάδες που ενισχύουν την εμπειρία.

Σήμερα ο χώρος αποτελεί σημείο συνάντησης για τους Ηρακλειώτες, αλλά και «προσκύνημα γεύσης» για κάθε επισκέπτη απ’ όλες τις άκρες της γης. Γιατί η «μπουγάτσα στα Λιονταράκια» θεωρείται περίπου σαν μια απόλυτη υποχρέωση κάθε εποχούμενου περιπατητή.

Γεύσεις

Αν και οι «Φυλλοσοφίες» είναι γνωστές για τη χειροποίητη μπουγάτσα και τις παραδοσιακές τους συνταγές, προσφέρουν πολλά περισσότερα.

Φυλλοσοφίες

Φυλλοσοφίες

Η συνολική εμπειρία στις «Φυλοσσοφίες» περιλαμβάνει όλους τους τύπους καφέ, γλυκίσματα, ανάμεσα στα οποία μηλόπιτα, σουφλέ σοκολάτας, υποβρύχιο και γλυκό ημέρας.

Γλυκό - Φυλλοσοφίες

Γλυκό – Φυλλοσοφίες

Διαθέτει επίσης φρέσκιες καθημερινές σαλάτες, αλμυρά σνακ, ποικιλίες για ούζο ή κρασί, αφεψήματα, ροφήματα, φρέσκους φυσικούς χυμούς, σπιτικά αναψυκτικά, αλλά και σοκολάτα. Με άλλα λόγια, οι «Φυλλοσοφίες» αποτελούν το κεντρικότερο σημείο γεύσεων, απολαύσεων και συνολικής εμπειρίας της πόλης, από νωρίς το πρωί έως και το βράδυ.

Η… νεότερη «Φυλλοσοφία»

Σε ένα περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς, οι «Φυλλοσοφίες» ήρθαν να προσθέσουν μια νέα, ανανεωμένη πινελιά. Με σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου, αλλά και του σημείου, προχώρησαν σε μια αισθητική αναβάθμιση, η οποία τιμά τα 95 χρόνια πορείας, αλλά και όλη την ιστορία από τα «Λεοντάρια» μέχρι σήμερα.

Όπως λέει ο ίδιος ο Γιάννης Σαλκιτζής, οι «Φυλλοσοφίες» είναι ένας χώρος ο οποίος πλημμυρίζει από γεύσεις κι έχει ως στόχο την ποιότητα, την εξυπηρέτηση και τη συνέπεια. Ο στόχος περνά μέσα από τη δημιουργία μιας εμπειρίας που βασίζεται στη χρήση ποιοτικών πρώτων υλών, στην καθαριότητα εντός κι εκτός εργαστηρίων και στην καθημερινή παρασκευή φρέσκων προϊόντων παρουσία των επισκεπτών.

INFO:

Φυλλοσοφίες: Πλατεία Λιονταριών 33, Ηράκλειο Κρήτης

Τηλ. 2810284774

Email: info@phyllosophies.gr