Φυλλοσοφίες - Οι Κρητικοί μάστορες του φύλλου και της Μπουγάτσας
Έτσι, δημιουργεί στην πλατεία Λιονταριών το πρώτο του γλυκοπωλείο, Τα Λεοντάρια, φτιάχνοντας με αγνά ντόπια υλικά και με την μαεστρία του, παραδοσιακά Σμυρναίικα γλυκά, αλλά – κυρίως – την περίφημη Μπουγάτσα του.
Το χρονικό της ύπαρξής του ξεκινά το 1922 με την Μικρασιατική καταστροφή, όταν ο Απόστολος Σαλκιντζής – μάστορας της μπουγάτσας και του φύλλου της Σμύρνης – έρχεται στο Ηράκλειο κουβαλώντας μαζί του την τέχνη και το μεράκι του, τα όνειρα και τις αναμνήσεις του και ένα πείσμα να ριζώσει εδώ, στον νέο τόπο που τον δέχτηκε.
Έτσι, δημιουργεί στην πλατεία Λιονταριών το πρώτο του γλυκοπωλείο, Τα Λεοντάρια, φτιάχνοντας με αγνά ντόπια υλικά και με την μαεστρία του, παραδοσιακά Σμυρναίικα γλυκά, αλλά – κυρίως – την περίφημη Μπουγάτσα του.
Παρά την επιτυχία του , το ανήσυχο πνεύμα του «παππού Απόστολου» δεν έμεινε μόνο στα παραδοσιακά γλυκίσματα που έφτιαχνε ως τότε.
Πειραματίστηκε με τις πρώτες ύλες του νησιού παντρεύοντάς τις με τις συνταγές που έφερε από το Χαμιντιέ και δημιούργησε – για πρώτη φορά στο νησί – μια νέα γεύση, την ξακουστή Μπουγάτσα με Κρητική μυζήθρα.
Την πρωτοπορία του αυτή συνάμα με την τέχνη του και την υποταγή στην παράδοση κληροδότησε στις επόμενες γενιές και έφτασαν στο σήμερα, στον Γιάννη το Σαλκιντζή, ο οποίος, από το 2000, έχει αναλάβει τα ηνία της «Καλύτερης Μπουγάτσας της Κρήτης».
Ο Γιάννης ανέλαβε να συνεχίσει και να εξελίξει την παράδοση που του άφησε η οικογένεια του.
Και πράγματι, ως γνήσιος αλχημιστής των παραδοσιακών και σύγχρονων γευστικών τάσεων εισήγαγε νέες γεύσεις, αλλά πάντα – σε πείσμα των καιρών και ενάντια στην βιομηχανοποίηση των προϊόντων παρέμεινε πιστός τόσο στην παράδοση όσο και στην αδιαπραγμάτευτη ποιότητα που τη συνοδεύει.
Οι βραβευμένες πλέον «ΦΥΛΛΟΣΟΦΙΕΣ», έχοντας κατακτήσει την πρώτη θέση στην κατηγορία συνολικής εμπειρίας γλυκοπωλείου στο διαγωνισμό “Estia Awards”, προχωρούν σε μια δημιουργική πορεία εξέλιξης.
Και πράγματι, ως γνήσιος αλχημιστής των παραδοσιακών και σύγχρονων γευστικών τάσεων εισήγαγε νέες γεύσεις, αλλά πάντα – σε πείσμα των καιρών και ενάντια στην βιομηχανοποίηση των προϊόντων παρέμεινε πιστός τόσο στην παράδοση όσο και στην αδιαπραγμάτευτη ποιότητα που τη συνοδεύει.
Οι βραβευμένες πλέον «ΦΥΛΛΟΣΟΦΙΕΣ», έχοντας κατακτήσει την πρώτη θέση στην κατηγορία συνολικής εμπειρίας γλυκοπωλείου στο διαγωνισμό “Estia Awards”, προχωρούν σε μια δημιουργική πορεία εξέλιξης.
Και όχι μόνο αυτά. Οι «ΦΥΛΛΟΣΟΦΙΕΣ» του 2022, με τα τρία τους πια πλέον στέκια στο Ηράκλειο, έχουν δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση γευστικών επιλογών, που ξεκινά από το πρωί και ολοκληρώνεται ως το βράδυ.
Απολαυστικός καφές και εκπληκτικά πρωινά, πλούσια σνακς, ομελέτες, πίτσες, σαλάτες, αλλά και δημιουργικές προτάσεις, έρχονται να δημιουργήσουν προσφέρουν μια πλήρη παλέτα γεύσεων.
Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει για το σημερινό γλυκοπωλείο των Φυλλοσοφιών που συνεχίζει την παράδοση των ανατολίτικων γλυκών όπως τον μπακλαβά, το κανταΐφι και το αρχοντικό βυζαντινό.
Φυσικά δεν θα μπορούσε κανείς να προσπεράσει την γευστική πανδαισία που προσφέρουν οι παραδοσιακοί λουκουμάδες των Φυλλοσοφιών σε διάφορες γευστικές παραλλαγές και toppings.