Φυλλοσοφίες - Οι Κρητικοί μάστορες του φύλλου και της Μπουγάτσας

Φυλλοσοφίες - Η καλύτερη Μπουγάτσα της Κρήτης - Εξωτερικό Κεντρικού Μαγαζιού
Στην Κρήτη, σε ένα περίοπτο σημείο του κέντρου του Ηρακλείου, δίπλα ακριβώς στα Λιοντάρια της κρήνης Μοροζίνη, εδώ και 100 χρόνια, ζει και μεγαλώνει ένα ιστορικό γευστικό στέκι.
Το χρονικό της ύπαρξής του ξεκινά το 1922 με την Μικρασιατική καταστροφή, όταν ο Απόστολος Σαλκιντζήςμάστορας της μπουγάτσας και του φύλλου της Σμύρνης – έρχεται στο Ηράκλειο κουβαλώντας μαζί του την τέχνη και το μεράκι του, τα όνειρα και τις αναμνήσεις του και ένα πείσμα να ριζώσει εδώ, στον νέο τόπο που τον δέχτηκε.

Έτσι, δημιουργεί στην πλατεία Λιονταριών το πρώτο του γλυκοπωλείο, Τα Λεοντάρια, φτιάχνοντας με αγνά ντόπια υλικά και με την μαεστρία του, παραδοσιακά Σμυρναίικα γλυκά, αλλά – κυρίως – την περίφημη Μπουγάτσα του.

Το χρονικό της ύπαρξής του ξεκινά το 1922 με την Μικρασιατική καταστροφή, όταν ο Απόστολος Σαλκιντζήςμάστορας της μπουγάτσας και του φύλλου της Σμύρνης – έρχεται στο Ηράκλειο κουβαλώντας μαζί του την τέχνη και το μεράκι του, τα όνειρα και τις αναμνήσεις του και ένα πείσμα να ριζώσει εδώ, στον νέο τόπο που τον δέχτηκε.

Απόστολος Σαλκιντζής - Ο Μάστορας της Μπουγάτσας της Σμύρνης
Ο Απόστολος Σαλκιντζής ή αλλιώς ο «Παππούς Απόστολος» - Ο Μάστορας της Μπουγάτσας της Σμύρνης. Εδώ με την σύζυγό του Μαρία την δεκαετία του 1950.

Έτσι, δημιουργεί στην πλατεία Λιονταριών το πρώτο του γλυκοπωλείο, Τα Λεοντάρια, φτιάχνοντας με αγνά ντόπια υλικά και με την μαεστρία του, παραδοσιακά Σμυρναίικα γλυκά, αλλά – κυρίως – την περίφημη Μπουγάτσα του.

Πλατεία Λιονταριών - Ηράκλειο Κρήτης - 1940
Η Πλατεία Λιονταριών με το γλυκοπωλείο "Τα Λεοντάρια" του Απόστολου Σαλκιντζή στο Ηράκλειο Κρήτης την δεκαετία του 1940
Η τέχνη του Απόστολου Σαλκιντζή και η αγάπη του για την  αυθεντική Μικρασιάτικη μπουγάτσα ,γέννησαν ένα προϊόν με χαρακτήρα και ταυτότητα, κάνοντας το γλυκοπωλείο του διάσημο με ντόπιους, αλλά και Μικρασιάτες πρόσφυγες να την αναζητούν, ως την «Μπουγάτσα του Αποστόλη».

Παρά την επιτυχία του , το ανήσυχο πνεύμα του «παππού Απόστολου» δεν έμεινε μόνο στα παραδοσιακά γλυκίσματα που έφτιαχνε ως τότε.

Πειραματίστηκε με τις πρώτες ύλες του νησιού παντρεύοντάς τις με τις συνταγές που έφερε από το Χαμιντιέ   και δημιούργησε – για πρώτη φορά στο νησί – μια νέα γεύση, την ξακουστή Μπουγάτσα με Κρητική μυζήθρα.
Μπουγάτσα με Κρητική Μυζήθρα με μέλι και καρύδια - Φυλλοσοφίες
Μπουγάτσα με Κρητική Μυζήθρα με μέλι και καρύδια από τις Φυλλοσοφίες

Την πρωτοπορία του αυτή συνάμα με την τέχνη του και την υποταγή στην παράδοση κληροδότησε στις επόμενες γενιές και έφτασαν στο σήμερα, στον Γιάννη το Σαλκιντζή, ο οποίος, από το 2000, έχει αναλάβει τα ηνία της «Καλύτερης Μπουγάτσας της Κρήτης».

Οι Κωνσταντίνος και Αναστάσης Σαλκιντζής στο εργαστήριο προπαρασκευής της ξακουστής μπουγάτσας.
Οι Κωνσταντίνος και Αναστάσης Σαλκιντζής στο εργαστήριο προπαρασκευής της ξακουστής μπουγάτσας με προσωπικό του καταστήματος.
Την πρωτοπορία του αυτή συνάμα με την τέχνη του και την υποταγή στην παράδοση κληροδότησε στις επόμενες γενιές και έφτασαν στο σήμερα, στον Γιάννη το Σαλκιντζή, ο οποίος, από το 2000, έχει αναλάβει τα ηνία της «Καλύτερης Μπουγάτσας της Κρήτης».

Ο Γιάννης ανέλαβε να συνεχίσει και να εξελίξει την παράδοση που του άφησε η οικογένεια του.

Και πράγματι, ως γνήσιος αλχημιστής των παραδοσιακών και σύγχρονων γευστικών τάσεων εισήγαγε νέες γεύσεις, αλλά πάντα – σε πείσμα των καιρών και ενάντια στην βιομηχανοποίηση των προϊόντων παρέμεινε πιστός τόσο στην παράδοση όσο και στην αδιαπραγμάτευτη ποιότητα που τη συνοδεύει.

Οι βραβευμένες πλέον «ΦΥΛΛΟΣΟΦΙΕΣ», έχοντας κατακτήσει την πρώτη θέση στην κατηγορία συνολικής εμπειρίας γλυκοπωλείου στο διαγωνισμό “Estia Awards”, προχωρούν σε μια δημιουργική πορεία εξέλιξης.
Ο Γιάννης ανέλαβε να συνεχίσει και να εξελίξει την παράδοση που του άφησε η οικογένεια του.

Και πράγματι, ως γνήσιος αλχημιστής των παραδοσιακών και σύγχρονων γευστικών τάσεων εισήγαγε νέες γεύσεις, αλλά πάντα – σε πείσμα των καιρών και ενάντια στην βιομηχανοποίηση των προϊόντων παρέμεινε πιστός τόσο στην παράδοση όσο και στην αδιαπραγμάτευτη ποιότητα που τη συνοδεύει.

Οι βραβευμένες πλέον «ΦΥΛΛΟΣΟΦΙΕΣ», έχοντας κατακτήσει την πρώτη θέση στην κατηγορία συνολικής εμπειρίας γλυκοπωλείου στο διαγωνισμό “Estia Awards”, προχωρούν σε μια δημιουργική πορεία εξέλιξης.
Έτσι, σήμερα, εκτός από την ξακουστή μπουγάτσα με κρέμα ή με μυζήθρα που παρασκευάζονται με την παραδοσιακή συνταγή και το μοναδικό φύλλο αέρος, μπορεί κανείς να απολαύσει μπουγάτσα vegan με κρέμα αμυγδάλου και ινδική καρύδα, μπουγάτσα με κρέμα σοκολάτας ή με κρέμα μήλου, κραμπλ και αλατισμένη καραμέλα, μπουγάτσα με κατσικίσιο τυρί και κολοκύθι, κιχί με κιμά, μπουγάτσα μουσακά vegan με μελιτζάνες, καρότο, μανιτάρια και γιαούρτι καρύδας, καθώς και μπουγάτσα χορταρένια με ή χωρίς ξινομυζήθρα.

Και όχι μόνο αυτά. Οι «ΦΥΛΛΟΣΟΦΙΕΣ» του 2022, με τα τρία τους πια πλέον στέκια στο Ηράκλειο, έχουν δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση γευστικών επιλογών, που ξεκινά από το πρωί και ολοκληρώνεται ως το βράδυ.

Απολαυστικός καφές και εκπληκτικά πρωινά, πλούσια σνακς, ομελέτες, πίτσες, σαλάτες, αλλά και δημιουργικές προτάσεις, έρχονται να δημιουργήσουν προσφέρουν μια πλήρη παλέτα γεύσεων.
Γεύσεις boutique που ανανεώνονται διαρκώς, ανάμεσα στις οποίες τα σπιτικά αναψυκτικά, με κορωνίδα το σιρούπ με μαύρο τσάι, λουίζα, αμύγδαλο και κανέλα, γνήσια αφεψήματα κρητικών βοτάνων, τα απεριτίβο χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ και signature cocktails που θα σας μαγέψουν.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει για το σημερινό γλυκοπωλείο των Φυλλοσοφιών που συνεχίζει την παράδοση των ανατολίτικων γλυκών όπως τον μπακλαβά, το κανταΐφι και το αρχοντικό βυζαντινό.

Φυσικά δεν θα μπορούσε κανείς να προσπεράσει την γευστική πανδαισία που προσφέρουν οι παραδοσιακοί λουκουμάδες των Φυλλοσοφιών σε διάφορες γευστικές παραλλαγές και toppings.
Παραδοσιακοί Λουκουμάδες - Φυλλοσοφίες
Παραδοσιακοί Λουκουμάδες με κρητικό θυμαρίσιο μέλι και σουσάμι

Οι Φυλλοσοφίες δεν είναι απλά ένα όνομα. Είναι μια ολιστική γευστική εμπειρία που οπωσδήποτε πρέπει να βιώσετε.